petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obrazi podjetništva: Marjeta Hribar in medalje s pridihom zasavskega premoga

Deli na:
Obrazi podjetništva: Marjeta Hribar in medalje s pridihom zasavskega premoga

Oblikovalka nakita Marjeta Hribar - Foto: arhiv Marjete Hribar

V tokratni rubriki Obrazi podjetništva si lahko preberete uspešno zgodbo Zasavčanke Marjete Hribar, ki je dala premogu ali kuolmu, kot rečejo tu, povsem novo podobo. Le kdo bi si pred desetletji mislim ali pričakoval, da bo premog nekoč postal nakit.

Če se je nekoč kadilo iz dimnikov, ko so premog uporabljali za ogrevanje stanovanj, pa v industrijske namene, ga danes v obliki nakita nosijo skorajda po celem svetu. Spoznali so ga denimo tudi oskarjevci.

Ponosno pa ga okrog vratu nosijo tudi najboljše evropske rokometašice, ki so osvojile eno od prvih štirih mest na ženskem evropskem rokometnem prvenstvu, ki je potekalo pri nas. Kajti medalje je izdelala ravno Marjeta Hribar s svojo ekipo. V malem umetniškem ateljeju ali delavnici na Izlakah.

Foto: arhiv Marjete Hribar - V medaljah za evropsko prvenstvo za ženske v rokometu je tudi delček zasavskega premoga.

Sicer pa se njeno oblikovanje iz premoga razvija zadnjih sedem let, prvi dve leti je preživela v spoznavanju premoga ter učenju, kako naj ga zaščiti pred staranjem. »Sedaj se že dobro poznava, mislim, da so včasih njegove slabosti za moje oblikovanje prav tiste, zaradi katerih ga tako rada vzamem v roke.«

Več o tem, kako so nastajale medalje s pridihom zasavskega premoga, pa si lahko preberete na straneh Reporterja.