Brezmesne mojstrovine na skejterski način
Jedi Tiborja Repa navdušujejo tudi mesojedce; rdeča nit njegove kuhinje so sveže, lokalne sestavine, premišljena uporaba začimb in polni okusi.
Odpri galerijo
Nekdanji profesionalni skejter Tibor Rep že dve leti osvaja ljubitelje dobre hrane s konceptom REPeat. Njegove jedi so prava osvežitev tako na pogled kot zaradi okusov. Pripravlja jih z obilico svežih, lokalnih sestavin, poudarek je na zelenjavi. Vse jedi so brezmesne, recepti pa so ustvarjeni po navdihu jedi iz krajev, ki jih je prepotoval z rolko, ko se je resno ukvarjal s tem športom.
Nekatere priredi po svoje, pri drugih ostaja zvest originalu, vsem pa doda svoj posebni pečat. S privlačnim videzom in pestrimi okusi mu uspeva navdušiti tudi mnoge zaprisežene mesojedce. Čeprav ima potujočo kuhinjo in ga je mogoče srečati na različnih kulinaričnih dogodkih po Sloveniji, je težko napovedati, kdaj in kje lahko preizkusite njegove mojstrovine. Najlažje je, če ga naročite na dom, pravi. Če pa bi, preden naročite njegov catering ali se lotite kuhanja v kateri od njegovih kuharskih delavnic, vseeno radi poskusili njegove specialitete, si lahko pomagate z recepti, ki jih izdaja v t. i. foodzinih. Gre za obliko revije, natisnjene na recikliranem papirju – namesto s fotografijami hrane je opremljena z avtorskimi risbami, ki lahko postanejo pobarvanka za otroke. Predstavljamo vam tri odlične recepte iz Tiborjeve bogate zbirke jedi.
Nekatere priredi po svoje, pri drugih ostaja zvest originalu, vsem pa doda svoj posebni pečat. S privlačnim videzom in pestrimi okusi mu uspeva navdušiti tudi mnoge zaprisežene mesojedce. Čeprav ima potujočo kuhinjo in ga je mogoče srečati na različnih kulinaričnih dogodkih po Sloveniji, je težko napovedati, kdaj in kje lahko preizkusite njegove mojstrovine. Najlažje je, če ga naročite na dom, pravi. Če pa bi, preden naročite njegov catering ali se lotite kuhanja v kateri od njegovih kuharskih delavnic, vseeno radi poskusili njegove specialitete, si lahko pomagate z recepti, ki jih izdaja v t. i. foodzinih. Gre za obliko revije, natisnjene na recikliranem papirju – namesto s fotografijami hrane je opremljena z avtorskimi risbami, ki lahko postanejo pobarvanka za otroke. Predstavljamo vam tri odlične recepte iz Tiborjeve bogate zbirke jedi.
Operite in na grobo narežite korenčke. V multipraktiku jih zmeljite do finega ter jih stresite v skledo. V multipraktik stresite datlje in pekanove orehe ter jih zmeljite. Sesekljane korenčke stresite nazaj v multipraktik. Dodajte mandljevo ali arašidovo maslo, cimet, ingver v prahu, muškatni orešček v prahu in sol. Mešajte, da nastane gladka zmes. Oblikujte jo v kroglice velikosti grižljaja. Lepljive bodo, ampak takšne morajo biti, zato brez skrbi. Vsako kroglico povaljajte v kokosu v prahu. Zdaj bodo videti popolno in se ne bodo več toliko sprijemale. Kokos v prahu si lahko potresete tudi po dlaneh, da bo oblikovanje teklo bolj gladko. Pred serviranjem jih najmanj za 15 minut postavite v hladilnik.
Na srednji temperaturi segrejte oljčno olje. Dodajte na tanko narezano šalotko in med mešanjem pražite, dokler se ne zmehča in zadiši. Dodajte ingver, kurkumo in kari v prahu. Nekaj minut mešajte. Dodajte olupljen in na kocke narezan krompir. Dobro premešajte. Dodajte zelenjavno jušno osnovo, kokosovo mleko in čičeriko. Na nizki temperaturi pustite lahno vreti petnajst minut, da se jed zgosti. Dodajte sesekljane, nesoljene arašide in peteršilj. Postrezite takoj, s črnim rižem.
Na pari pet minut kuhajte brokolijeve cvetove, dokler niso ravno prav mehki. Dajte jih v hladilnik, da se ohladijo. V mešalniku zmešajte vse sestavine, da nastane gladka zmes. Če je presuha in drobljiva, dodajte še malo oljčnega olja ali vode. Pokusite in po potrebi dodajte sol, limonov sok ali baziliko. Postrezite s testeninami, v solati, sendviču ali tortilji. Shranite v posodi v hladilniku do največ enega tedna.