Magazin > Odnosi in prosti čas
1239 ogledov

Sprehod po Ljubljani, ki ga vaše brbončice ne bodo pozabile

promenada okusov
V soboto 28. oktobra 2023 med 11. in 17. uro bo Stara Ljubljana prizorišče osme Promenade okusov. Z vinskim kozarcem v roki boste lahko raziskovali očarljivo ljubljansko mestno jedro in pokusili najboljše, kar daje kulinarična Slovenija.

Promenada okusov se bo začela pred mestno hišo in se nadaljevala po desnemu bregu Ljubljanice čez Šuštarski most na njen levi breg.

Ljubljanska promenda je zaokrožena enogastronomska zgodba z menijem s šestimi hodi in vini izbranih vinarjev vseh treh vinorodnih dežel Slovenije. 

"Po poti bomo v izbranih kulinaričnih hišah okušali posebej za Promenado okusov pripravljene kulinarične mojstrovine šesthodnega menija. Chef vsake kulinarične hiše bo pripravil po eno kulinarično kreacijo.
V vsaki restavraciji bodo po trije vinarji treh vinorodnih deželi Slovenije, ki bodo v pokušino ponudili izbrana vina – skupaj preko petdeset vzorcev. Vsaj eno vino posameznega vinarja bomo priporočili k posameznemu kulinaričnemu hodu. Na kulinaričnem sprehodu smo hode iz menija poimenovali po krožnikih,"
razlagajo organizatorji.

Prvega, hladno predjed, tuno – kumare – oljčno olje, bo ponudil legendarni kuharski mojster Janez Bratovž, JB restavracija. Drugi krožnik, hladna uvodna jed, je delo kuharskega mojstra Tomáša Javureka, Balthazar restavracija, na razpolago bodo ali goveji tatar ali ostrige, in tretji krožnik, toplo uvodno jed, je delo kuharskega mojstra Luke Železnika, Vander Urbani Resort, poimenoval ga je vandranje po gozdovih: sveži njoki z jurčkovo kremo, praženimi gozdnimi gobami, staran sir pustotnik, praženi lešniki, krebuljica.  
Četrti krožnik, ribjo jed, pripravlja kuharski mojster Erik Florjanc, Zlata Ladjica: sestavlja ga file Zupanove postrvi, konfitiran mladi krompir, postrvja veloute split sauce omaka s Podjedovo smetano in porovim oljem, breskev, svež grah ter ajdove kokice: ikre Zupanove postrvi. Peti krožnik, topla glavna jed, je kreacija kuharskega mojstra Jorga Zupana, gostilna Breg: v mesni različici telečja krača, počasi kuhan fižol z rožičem, štrukelj z bučo in kislo zelje z ocvirki, v vegetarijanski pa brezmesne turške sarme.
Posladkali se bomo s slaščico Honey Boulevard, ki jo prav za Promenado okusov pripravlja Laura Rotar iz slaščičarne Yauya Patisserie.  

Sprehod, ki ga ljubitelji hrane ne bodo pozabili

promenada okusov | Avtor:

Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon in vodja projekta Promenada okusov, je povedal: "Vino je vrhunska kultura in vrhunska vina zahtevajo vrhunske kontekste svojega užitja. Hkrati je vino nepogrešljiv spremljevalec sodobne gastronomije. Zato Promenado okusov umeščamo v izjemna, slikovita, prestižna historična okolja: v objekte umetnostno zgodovinske dediščine, v ulice in trge starih mestnih jeder. Skozi vinske dogodke, prepletene z gastromijo, žlahtno podeželje vstopi v mesto na najbolj eleganten način – z vinskim kozarcem v roki. Promenada okusov v Stari Ljubljani je tako povabilo meščanom, da doživijo svoje mesto na prav poseben način – kot potep s kozarcem vrhunskega slovenskega vina do izbranih kulinaričnih hiš, hkrati pa obiskovalcem, da polno doživijo enogastronomijo mesta."

Promenado okusov v Stari Ljubljani so s svojim znanjem in izkušnjami podprli legendarni predavatelji ljubljanske šole Sommelier master. Majda Debevc, Edvard Kužner in Aleksander Bohnic bodo poskrbeli za popolno poroko vina in hrane, ki jo boste užili kot enogastronomski sprehod po Stari Ljubljani.
"Kot gastronomu in ljubitelju dobre hrane mi je vedno v užitek povezati šest hodov v popolno kulinarično doživetje. Tokrat sem še pred posebnim izzivom; povezati namreč kulinarične mojstrovine šestih vrhunskih chefov," je povedal Bohnic, Kužner pa dodaja: "Z Majdo bova posamezne Promenadne hode povezala z vini osemnajstih vinarjev – vsaj po tri vina se bodo podala k posameznemu hodu. Vina v sozvočju s hrano so velika poezija gastronomskega sveta – na ljubljanski Promenadi jo bomo brez dvoma polno užili."

promenada okusov | Avtor:

"Slovenija je bogastvo vinskega sveta – ne le po izjemnih vinih, ki sodijo v sam svetovni vrh, ampak po neverjetni raznolikosti tipik spričo dejstva, da se prav na tem koščku sveta stikajo mediteranska in celinska rastišča. Vinskih biserov je v izobilju; temu bogastvu slediva z Edvardom pri izbiri družinskih vinarjev vseh treh vinorodnih dežel. To so priznani, uveljavljeni vinarji. Nekateri med njimi, še morda ne zelo znani med širšim občinstvom, bodo prijetno presenečenje ljubiteljev enogastronomije, ki se bodo podali na ljubljansko Promenado okusov," pa se dogodka veseli Debevc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.