Darko in Enej z mentorjem Davorjem Družincem in kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom

Priložnost, da se preizkusijo na najvišji ravni

Hiša Linhart v okviru letošnje slavnostne večerje pred Festivalom čokolade vrat restavracije ni odprlale svojim zahtevnim gostom. Kuharski mojster Uroš Štefelin je v prostore starodavne stavbe, v kateri z Michelinovo zvezdico nagrajene kulinarične presežke ustvarja zadnjih nekaj let, povabil tudi dijake Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Z navdušenjem so izkoristili priložnost, da se preizkusijo tudi v najzahtevnejših pogojih.

Radovljica – Maja, Ema, Darko in Enej so se pod vodstvom mentorjev, Edina Halačevića in Davorja Družinca, na dogodek kar dolgo in predvsem temeljito pripravljali. Uroš Štefelin se je odločil, da bodo v šesthodnem jedilniku letošnjega Festivala čokolade zadolženi za pripravo čokoladnega aperitiva in tople predjedi.

»Ustvarili smo dva koktajla, za katera smo sami pripravili recept. Prvega smo poimenovali pristna Radolca, sestavljajo pa ga Matijevčev tepkovec, Vipijev motni jabolčni sok in naravni pomarančni sok. Za dekoracijo smo uporabili čokolado in cvetni prah, s katerima smo obložili rob kozarca. Za drugega, čokoladni ledeni čaj, smo uporabili domači sirup iz črnega čaja z okusom čokolade. Čaj smo 'našli' v Čajni hiši, ki ima prostore v preddverju radovljiške knjižnice,« je pojasnil Halačević.

Kuharji so se odločili za nekoliko prilagojeno obliko krožnika, s katerim so se, in to zelo uspešno, predstavili že na nedavnem kuharskem tekmovanju na Braču. »Izhajali smo iz preproste jedi, škampov 'na buzaro', in naredili testenine, nadevane s škampi, paradižnikovo omako ter čipko s česnom in sipinim črnilom. Dodali smo še okisana zelišča, ki jim doma rečemo kar plevel – kurja črevca. Da smo krožnik povezali s Festivalom čokolade, pa smo testu dodali nekaj čokolade,« je pojasnil mentor Davor Družinec.

Mladi so se, zadovoljni, da se lahko preizkusijo pri delu na najvišji ravni, tako strežbe kot kuhanja lotili sproščeno in samozavestno. Uro pred začetkom dogodka, ko smo jih obiskali, je v restavraciji in kuhinji vladalo sproščeno vzdušje pričakovanja, z nekaj pozitivne napetosti.
Ema in Maja sta preverjali še zadnje podrobnosti – z namenom, da bo postrežba koktajlov potekala gladko, mlada in povezana ekipa v kuhinji je z nasmehi na ustih zagotovila, da je vse nared. »Bistvo je v dobri pripravi,« so pojasnili. »Če je ta temeljita, pravzaprav nič ne more iti posebno narobe.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/24

nedelja

7/24

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 19. maj 2024

Pomladna serenada

DELAVNICE / Kranj, 21. maj 2024

Delavnica izdelave odeje krpanke

IZLETI / Cerklje, 21. maj 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 21. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 25. maj 2024

Pohod po Naklem in okolici – Voglarjeva pot

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 08:19, 13. maj

Upam, da je kvaliteta storitev kaj boljša kot pred 20 leti.