Ali znate pravilno poskrbeti za svoje kuhinjske nože?

Slabo reže? Ste med prazniki ugotovili, da vaši noži ne režejo najbolje? Kakšno je pravilno vzdrževanje in kakšne nože potrebuje povprečno gospodinjstvo? Kje in kako jih shranjujemo?

Poskrbite za redno ostrenje in pravilno vzdrževanje. Foto: Unsplash.com
Poskrbite za redno ostrenje in pravilno vzdrževanje. Foto: Unsplash.com

V kuhinji nas skoraj nič ne razjezi bolj kot to, da rezilo noža ne naredi reza, kot smo si ga zamislili. Velikonočna šunka je bila odličen preizkus ostrine nožev, nič manj pa velikonočna potica. Ste tudi vi le jezno zmajevali z glavo? Na kaj vse je pri nožih treba paziti?

Pravilno shranjevanje

Če si vaši noži v predalu delijo prostor s kuhalnicami in drugimi kuhinjskimi pripomočki ali pa so celo nametani drug čez drugega, smo že naleteli na prvo težavo. Tako se rezila ob premikanju in drgnjenju počasi, a vztrajno krhajo, lahko pa se tudi poškodujejo. Zato vam priporočamo, da za shranjevanje nožev uporabite magnetno stensko stojalo ali lesen zabojček, ki omogoča, da nože varno spravite, hkrati pa so zmeraj na dosegu rok. Prav tako svetujemo, da so rezila obrnjena navzgor, tako se ne bodo dotikala lesene podlage in krhala.

Nože moramo brusiti redno. Tako bodo dlje časa ohranili prvotno funkcijo in bodo uporabni tudi več let. Prav tako bo rezilo manj obrabljeno kot pri nožu, ki je bil nabrušen le nekajkrat.

Čiščenje

Kot že verjetno veste, pomivanje nožev v pomivalnem stroju ni priporočljivo. Vroča voda in sredstva za strojno pomivanje posode rezila hitro poškodujejo, prav tako držalo noža, še posebno če je leseno. Nožev ne puščajte dolgo v pomivalnem koritu, saj so tako bolj dovzetni za poškodbe, zaradi vlage pa jih lahko načne rja. Najbolje bo, če vsak nož takoj po uporabi operete pod tekočo vodo, ki naj bo takšne temperature, da jo vaše roke še prenesejo. Za čiščenje uporabite detergent za pomivanje posode in mehko krpo. Nato pa nož čim prej vrnite na magnetno stojalo ali v leseno škatlo za shranjevanje.

Nož uporabljajte za njegov namen

Ne glede na to, kako kvalitetne nože imate, naj bodo namenjeni točno določeni uporabi. Večina nožev postane topih ravno zato, ker jih uporabljamo napačno, ker z njimi odpiramo steklenice, pri razkosavanju mesa režemo po kosteh, z njimi tolčemo ali sekamo in še bi lahko naštevali. Ne pozabite, da ima vsak nož svoj namen, in vsaka kuhinja bi morala imeti na voljo vsaj štiri različne nože ter kuhinjsko sekiro. Osnovni noži so: za kruh, za rezanje mesa, za zelenjavo in sadje ter upogljivi nož za filiranje.

Nežno, a ostro

Dobro nabrušen nož reže bolje in natančneje ter je bolj zanesljiv. Rezanje s pravilno nabrušenim nožem ne zahteva sile, dovolj je sama teža rezila ali zgolj minimalen pritisk.

Da bodo noži zmeraj rezali kot pri chefu

Nikar ne režite po kamnitem pultu, na keramičnem krožniku ali steklenem podstavku, še manj pa po jeklenem pekaču. Uporabljajte desko za rezanje. Najbolje bo, če boste uporabili leseno, in potrebujete vsaj dve: eno za meso in ribe ter drugo za zelenjavo in sadje.

Noževo rezilo zmeraj ravnajte z brusilno palico. Ta bo poskrbela, da bo rezilo dlje časa ostalo ostro in se ne bo skrhalo. Priporočamo fino jekleno ali keramično palico. Šele ko ravnanje pri ostrenju ne zaleže, nože nabrusite.

Nož naj bo namenjen svojemu prvotnemu namenu. Po njem ne udarjajte in z njim ne odpirajte pločevink.

V primeru strganja na rezilo pritiska sila v prečni smeri, kar lahko rezilo močno poškoduje. Zato pri strganju z deske nož zmeraj obrnite ter zelenjavo ali meso postrgajte s hrbtno stranjo.


Najbolj brano