Uporabno
6037 ogledov

Veganska božična pojedina, ki prepriča tudi nevegane

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin Mesec prazničnih obrokov
Zadnja leta je veliko govora o veganskem načinu prehranjevanja. Če ste tudi vi vegani ali pa se kdo od vaših družinskih članov, sorodnikov, prijateljev drži načel veganstva, vam bodo naslednji recepti zagotovo prišli prav. Predstavljamo vam namreč jedilnik za slastno vegansko božično pojedino, ki bo navdušila tudi nevegane.
Že dodobra smo zakorakali v praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Zamisli za preproste, ugodne in nadvse slastne jedi in pijače, ki jih lahko zase in za svoje bližnje pripravite sami doma, najdete TUKAJ

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov


Uvertura v božično pojedino: Juha iz hokaido buče in jabolka

Bučna juha je zagotovo ena od jedi, ki zaznamujejo jesensko-zimski čas. Pa najsi bo to juha iz muškatne, maslene, hokaido ali katere druge sorte buč. Mi smo za našo vegansko praznično pojedino kot predjed pripravili okusno juho iz hokaido buče in jabolka.

Sestavine:

  • hokaido buča
  • večje jabolko
  • krompir
  • čebula
  • sol in poper
  • začimbi curry in kurkuma znamke Don Jerez
  • bučno in olivno olje

Priprava:

Čebulo nasekljajte in jo na nekaj olivnega olja popražite, da lepo postekleni. Nato ji dodajte olupljeno in na manjše koščke narezano hokaido bučo, na kocke narezan krompir in prav tako na manjše kose narezano jabolko. Vse skupaj začinite s soljo, poprom, kurkumo in curryjem, dobro premešajte in pražite nekaj minut. Potem dolijte vodo in pustite juho, da se kuha toliko časa, da se vse sestavine dobro skuhajo oziroma zmehčajo. Juho nato spasirajte s pomočjo paličnega mešalnika, in ko jo postrežete v krožnike oziroma skledice, nanjo pokapajte še nekaj kapljic bučnega olja.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Glavna jed: Lečin curry z basmati rižem in špinačna solata z orehi, brusnicami ter jabolki

Curry iz leče je okusna jed, ki bo navdušila tudi nevegane. Mi ga vedno jemo skupaj z rižem (običajno dolgozrnatim), zraven pa smo tokrat za bolj praznično razpoloženje postregli prav posebno solato.

Sestavine za veganski curry:

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov
Priprava:

Riž preprosto skuhamo v slani vodi. Za boljši okus pa vedno med kuhanjem dodam še polovico čebule, kot to že od nekdaj počne moja mami in je to prenesla tudi name. Za kilogram dolgozrnatega riža sem v Eurospinu plačala zares ugodnih 79 centov!

Tudi priprava lečinega curryja ni zahtevna in ne vzame veliko časa. Najprej na drobno nasekljano čebulo in česen ter nariban ingver popražite na olivnem olju. Sama že na tej točki dodam nekaj soli in popra ter začimbe: veliko kurkume ter malo manj curryja (ker otrokom ni všeč, če je preveč pekoče) in rdečo papriko v prahu. Ko so čebula, česen in ingver popraženi in zmehčani, dodate na majhne kocke narezane paprike – sama sem tokrat izbrala zeleno in rdečo. Papriko dušite do mehkega, nato dodate še mezgo ali paradižnik v kosih znamke Delizie dal Sole in rdečo lečo, za katero sem v Eurospinu odštela pičlih 99 centov. Seveda 500-gramskega pakiranja nisem porabila v celoti za božično kosilo, temveč je slaba polovica vrečke ostala še za pripravo kakšnega drugega obroka. Vse skupaj zalijte z nekaj vroče vode ali jušno zelenjavno osnovo (če vam je morda ostala od kosila prejšnjega dne oziroma jo imate na zalogi v zamrzovalni skrinji) ter pustite kuhati približno 15 minut. Na koncu dodajte še nekaj na drobno nasekljan svež peteršilj. Ko je leča lepo zmehčana, je naša veganska glavna jed, ki jo postrežemo skupaj z rižem, nared.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Sestavine za solato:

  • mlada špinača
  • orehi
  • brusnice
  • jabolko
  • cimet
  • sladkor
  • gorčica
  • jabolčni kis
  • olivno olje
  • sol in poper

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov
Priprava:

Zraven slastnega curryja iz rdeče leče in riža se prileže tudi malce drugačna, praznično navdihnjena solata. Ker so orehi in cimet zagotovo nekaj, kar mnoge spomni prav na veseli december in praznike, smo prav ti dve sestavini uporabili tudi v solati. Ta je bila tako neverjetno dobra, da so jo en dva tri pohrustali tudi moji otroci.

Za preliv v manjši skledi zmešajte jušno žlico gorčice, nekaj jabolčnega kisa in olivnega olja, temu dodajte še sol in poper po okusu. Nato na ponvi na srednji temperaturi pripravite cimetovo karamelo, v kateri popečete orehe: nekaj jušnih žlic sladkorja, eno žlico cimeta in ščep soli v ponvi raztopite skupaj z vodo. Ko se bo sladkor lepo razpustil in bo začela nastajati karamela, dodajte orehe in jih pecite približno pet minut, nato jih odstavite z ognja in pustite, da se ohladijo.

Medtem operite in osušite mlado špinačo in narežite jabolko na tanjše krhlje (če vam je ljubše, lahko tudi na manjše kvadratke). V skledo za solato zmešajte vse sestavine – špinačo, brusnice, jabolka, karamelizirane orehe in čez polijte še gorčični preliv.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Za sladico: Čokoladne orehove kocke z jabolčno čežano

Za konec slastnega veganskega kosila smo pripravili še preprosto, a nadvse okusno sladico, katere priprava je vzela le 15 minut. Ko boste namreč umešali maso za biskvit, jo boste le še za 20–30 minut postavili v pečico, nato pa narezali na kocke, prelili s sadjem in postregli.

Sestavine:

  • 100 g navadne bele pšenične moke
  • 100 g orehov
  • 150 g sladkorja
  • 50 g kakava
  • 100 ml mleka rastlinskega izvora (mi smo tokrat uporabili bio riževo mleko AMO ESSERE BIOLOGICO znamke Fior di Natura)
  • 100 ml olja po želji (mi smo uporabili repično olje)
  • vrečka pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke sode bikarbone
  • cimet

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov
Priprava:

Najprej olupite jabolka, jih narežite na manjše kvadratke in jih skupaj z nekaj vode, s čajno žličko cimeta in vrečko vaniljevega ter nekaj žlicami navadnega sladkorja dušite do mehkega. Koliko sladkorja boste dodali, je odvisno od tega, koliko sladka so že sama jabolka, ki ste jih izbrali.

Medtem ko se jabolka dušijo, umešajte biskvit. V večjo skledo najprej dodajte suhe sestavine, torej moko, orehe, sladkor, kakav, pecilni prašek ter sodo bikarbono. Vse skupaj z lopatko ali žlico dobro premešajte. Nato dodajte še mleko in olje ter maso s pomočjo električnega mešalnika premešajte v homogeno zmes. Pečico ogrejte na 180 stopinj, maso ulijte v kvadratni pekač in jo pecite od 20 do 30 minut (odvisno od pečice oziroma programa peke, ki ste ga izbrali).

Ko je čokoladni biskvit z orehi pečen, ga postrezite skupaj z žlico sladkih dušenih jabolk in nekaj oluščenimi orehi. Pa dober tek!

Spremljajte Eurospinove decembrske akcije

Mnoge sestavine, ki jih potrebujete za to vegansko ali pa kakšno drugo praznično pojedino, lahko kupite v Eurospinu še po ugodnejših, akcijskih cenah, če spremljate aktualne akcije v njihovem katalogu, ki ga najdete TUKAJ