Zasebnost
Agro Podjetnik

V sobi pobega bodo skupaj z grofom Silverijem de Baguerom 

Ljubitelji vin si poleg kakovosti rujne kapljice želijo nova doživetja in s prvo vinsko sobo pobega jih bodo v Brdih tudi dobili
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta 1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov

Na 108-kilometrskem maratonu od Ljubljane do Brd pričakujejo do 900 rekreativnih kolesarjev; prvič bodo nagradili najhitrejšega kolesarja in kolesarko pri vzponu čez Sabotin.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd

Kako delujejo moderni stroji za vinograde na terasah in na ravnem si boste lahko ogledali med 10. in 17. uro na štirih lokacijah v bližini Kleti Brda na Dobrovem v Brdih

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

13.10.2021 10:48
Dopolnjeno: 13.10.2021 11:12
Čas branja: 4 min
V sobi pobega bodo skupaj z grofom Silverijem de Baguerom 
V Kleti Brda ponudbo doživetij nadgrajujejo. Foto: Damijan Simčič

V Kleti Brda so prav te dni z zadnjimi grozdi cabernet sauvignona in cabernet franca zaokrožili letošnjo trgatev. Pridelali so 7.100 ton grozdja, kar je malo manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 7.500 ton.

Rast prodaje preko spleta

V Kleti Brda po besedah Silvana Peršolje, direktorja, letos pričakujejo podobne prihodke kot lani, ki so bili zaradi korone petino manjši kot v letu 2019. Prihodki so lani znašali 14,3 milijona evrov, prodali pa so dobrih pet milijonov steklenic vina. “Morda bodo prihodki celo malenkost večji kot lani,” razmišlja direktor Kleti Brda, ki je septembra prenovila tako spletno stran kot spletno trgovino.

“Med prvim zaprtjem države leta 2020 smo spletno prodajo začeli intenzivneje komunicirati in naročila so se močno povečala. Ljudje so tudi ugotovili, da gre za zelo priročno možnost kupovanja vina in da v naši spletni trgovini najdejo tudi vina, ki jih v supermarketih ne najdejo. V tem prodajnem kanalu vidimo še veliko možnosti,” opisuje Neja Ožbot, odgovorna za marketing.

Lani je bila spletna prodaja za tisoč odstotkov večja kot v letu 2019, z njo pa so ustvarili obseg prodaje, primerljiv s prodajo v manjši vinoteki. Letos pričakujejo, da bo izkupiček iz spletne prodaje za petino večji od lanskega.

Prva soba pobega z vinsko tematiko

Ljubitelji vin si poleg kakovosti rujne kapljice želijo nova doživetja in s prvo vinsko sobo pobega jih bodo v Brdih tudi dobili. V Kleti Brda želijo obiskovalcem iz Slovenije in tujine “predstaviti našo pisano zgodovino in bogato tradicijo tako, da bodo resnično razumeli, zakaj so Brda in naša vina tako izjemna in vedno znova vredna obiska,” pravi Neja Ožbot. Lani so odprli vinoteko Dom Rebule na gradu Dobrovo, kjer lahko obiskovalci inovativno poskusijo 21 različnih rebul 13 vinarjev iz Slovenije in Italije. Letos pa v Kleti Brda ponudbo doživetij nadgrajujejo.

Sledijo željam obiskovalcev, ki si želijo pristnih doživetij z višjo dodatno vrednostjo, poudarjajo. “Vinske degustacije so že ustaljen pristop, zato jim želimo tradicijo in vinsko kulturo predstaviti širše in bolj inovativno. Skupaj z Enigmariumom, ki sodi v vrh ponudnikov igrifikacije turističnih produktov v regiji Alpe Adria in stavi na butična, igrificirana in individualna doživetja, smo tako zasnovali prvo sobo pobega z vinsko tematiko, saj je v Sloveniji še nimamo,” poudarjajo v Kleti Brda.

Gostje bodo najprej vstopili v Vinogradniško galerijo grofa Silverija de Baguerja, ki je konec 19. stoletja odločilno vplival na razvoj vinogradništva v Brdih. Galerijo so opremili skupaj z Goriškim muzejem, tako da igrivo odstirajo resnično zgodovino grofa de Baguerja in njegovo vinogradniško pot. Tudi nadaljevanje igre bo prava dogodivščina, povezana z vinogradništvom in vinsko kulturo.

“Igra je zasnovana na simbolni ravni, zato je jezikovno neodvisna in jo lahko igra vsak igralec, ne glede na znanje slovenščine, za reševanje ugank pa zadostuje nekaj spretnosti, logičnega sklepanja in osnovna matematika. Navodila pa bomo obiskovalcem ponudili v treh jezikih, slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku. Prepričani smo, da bomo v dobri uri, kolikor traja potovanje skozi čas v sobi pobega, našim obiskovalcem pričarali nepozabno vinogradniško doživetje,” pravi Neja Ožbot.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
AGROBIZ
Agro Podjetnik
Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote
Agrobiznis
AGROBIZNIS
Agro PodjetnikPetra Šubic Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote 1

Najbolj zaželene Tanjine sladke dobrote so ajdovčki in breskvice, med prazniki pa tudi medenjaki in potica, pridružil se jim bo tudi domač sladoled.

AGROBIZ
Novice
Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo

Ptujska območna enota KGZS opozarja na katastrofalne razmere v kmetijstvu

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije 2

To je robotska okopalno roko, ki jo razvijajo pri EIP-projektu Pospešeno okopavanje zelenjave Motika.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
Agrobiznis
TRAJNOST
Agro PodjetnikPetra Šubic Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo iz Prekmurja, ki se ne proda, predelajo in ponudijo kupcem, da pridejo na mizo, in ne med odpadke

AGROBIZ
Agro izziv
Zakaj se prašičereja krči in kako bi jo obudili
Agrobiznis
Agro izzivPetra Šubic Zakaj se prašičereja krči in kako bi jo obudili 1

Paradoks je, da od mesa pojemo največ svinjskega, a večino uvozimo, saj v Sloveniji vzredimo premalo prašičev.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat 2

To že dobrih šest let proučujejo v Sadjarskem centru Maribor, mi pa povzemamo njihove ugotovitve.