Odprta Kuhinja

Stročji fižol v omaki z zelenjavo z vrta (priloga, glavna jed ali shranek)

Odpri galerijo
A+   A-
Jed je imenitna kot priloga k testeninam, rižu ali krompirju, če nismo hudo lačni, pa je lahko tudi samostojen obrok.


Uporabimo mlad, mehak stročji fižol, ki se bo zmehčal že po dvajsetih minutah dušenja. Lahko jo spravimo tudi v kozarce za ozimnico, če imamo prostor v zamrzovalniku, pa v plastično posodo in zamrznemo.

Postrežemo jo v kombinaciji s polento, proseno ali ajdovo kašo ali s kuskusom. Vegetarijanska jed je okusna tudi hladna. Takšna bo prijala predvsem v poletni vročini. Uporabimo jo tudi za pripravo enolončnice, preprosto jo zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dodamo nekaj začimb in prevremo.

Stročji fižol v omaki z zelenjavo z vrta


Za 4 osebe.

  • 1 kg mladega stročjega fižola

  • 5 zrelih paradižnikov

  • 1 bučka

  • 1 rumeni korenček

  • 2 čebuli

  • 5 strokov česna

  • 1 čili

  • sol, poper

  • olje

  • sveža bazilika, timijan, peteršilj


Priprava


1. Zelenjavo očistimo in narežemo. Čebulo in česen sesekljamo, paradižnik narežemo na koščke, korenček na kolobarje, stročji fižol na centimeter dolge koščke. Zelišča operemo, osušimo in sesekljamo.

2. Na olju svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo paradižnik in premešamo. Na majhnem ognju dušimo, dokler se paradižnik ne razpusti.

3. Dodamo korenček in fižol ter zelišča in čili, solimo in popramo in dušimo približno dvajset minut.

4. Po potrebi zalijemo z malo vode. Ne preveč, omaka mora biti gosta.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kosila z grškim navdihom

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Gulcin Ragiboglu/Getty Images
Ona.si: Bučkini kroketi: Okusen prigrizek ali priloga (recept)
Datum Objave: 28.8.2023 ob 11:08

Več iz te teme:

paradižnikomakastročji fižolpriloga

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja