Agro HI-tech

Lahko z bioogljem izboljšamo tla in podnebje?

Hi-tech klepet: Ne le za boljšo kakovost tal, tudi za manj ogljika v zraku
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

02.08.2022 00:00
Čas branja: 4 min
Lahko z bioogljem izboljšamo tla in podnebje?
Ana Schwarzmann je odraščala na kmetiji v Lučah, doštudirala agronomijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, del študija je opravila v Nemčiji. Ta hip je zaposlena kot raziskovalka, ki se v okviru doktorske naloge loteva proučevanja organskih dodatkov za tla – in poleg komposta pri tem ne gre brez biooglja. Foto: Osebni arhiv

Zakaj ste se lotili proučevanja pomena biooglja v kmetijski pridelavi?

Tla se mi zdijo najpomembnejši del kmetijske pridelave, čeprav v povezavi z njo praviloma največkrat omenjamo vodo in zrak, in to z vidika onesnaževanja. Premalokrat pa govorimo o tleh, torej o pridelovalni zemlji, ki jo moramo ohranjati rodovitno za kakovostno kmetijsko pridelavo. Prav tako se mi zdi, da nimamo dovolj občutka za »izgubljanje tal«, pri čemer mislim na različne pozidave, razne oblike onesnaževanja in tudi neprimerne kmetijske prakse, kot je intenzivno kmetovanje.

V povezavi z bioogljem v okviru raziskovalne skupine na fakulteti načenjamo predvsem temo zmanjšanja emisij plinov iz tal. Tega se lotevamo tako, da primerjamo uporabo organskih dodatkov, kot sta biooglje in kompost, z mineralnimi gnojili. Pri tem ugotavljamo, kako klasično kmetovanje oziroma konvencionalna obdelava tal vpliva na izpuste toplogrednih plinov v primerjavi z ohranitvenim kmetovanjem.

Še posebej se nam zdi zanimivo vprašanje, ali je biooglje z namenom zmanjšanja emisij, ki nastajajo med kmetovanjem, primerno za klimo in tla v Sloveniji.

Biooglje je glavna sestavina terre prete – večno rodovitne zemlje iz porečja Amazonije. Vsebovala naj bi do devet odstotkov ogljika ali 18-krat več od okoliške prsti ter zagotavljala večjo rodovitnost in zmanjšanje ogljičnega odtisa z obratnim rudarjenjem. To lahko med drugim preberemo na spletu. Gotovo imate tudi vi svojo, morda za splošne naslovnike preprostejšo razlago, kaj pravzaprav biooglje je.

Rekla bi, da je biooglje zelo stabilna oblika ogljika, ki pozitivno vpliva na lastnosti tal. Njegova prednost je v tem, da se v tleh ne spreminja, saj ga mikroorganizmi ne morejo razgraditi – in tako z bioogljem ohranjamo ogljik v tleh. Pridobimo ga iz lesne mase v posebni pirolizni peči pod posebnimi pogoji. Temperatura mora biti nekje med 450 in 550 stopinjami Celzija in sam proces pridelave poteka brez kisika.

Ste navdih za tovrstno raziskovalno temo dobili tudi zato, ker ste odraščali na kmetiji v zgornjesavinjski vasici Luče?

Na domači kmetiji se z bioogljem nisem srečala, me je pa kot študentko pred leti za to področje navdušil mentor Rok Mihelič, ki mi je temo predstavil kot zanimivo. Bolj poglobljeno sem se začela zanimati za biooglje med raziskavo, ki smo jo potem izvajali v Postojni v okviru biotehniške fakultete, ko smo proučevali njegove učinke na lastnosti tal, pridelek in samo gibanje dušika v pridelovalnih tleh.

Kako torej deluje biooglje v prsti? Kakšno dodano vrednost pomeni zanjo? Na kratko bi glede na dostopne vire gotovo lahko rekli, da prinaša več življenja, izboljša zadrževanje hranil in vode v njej. Kaj še?

Drži, da veže hranila, vodo, zviša tudi pH oziroma bazičnost obdelovalne zemlje. Zato je zelo primerno, da bi biooglje dodajali tlom, ki so prekisla. Prav tako poveča poroznost tal in zmanjša njihovo volumsko gostoto, kar pomeni, da se zmanjša nevarnost za zbijanje tal. Številne pore v biooglju so ugoden življenjski prostor za mikroorganizme, ki pa so v tleh nujno potrebni v procesih kroženja hranil. Na kratko: biooglje pripomore k izboljšanju kakovosti tal.

V kakšnem smislu je spodbujanje uporabe biooglja povezano s prilagajanjem na podnebne spremembe?

Pomembno je to, da z bioogljem uskladiščimo ogljik v obliki, ki se ne more vrniti v ozračje. Gre za tehnologijo tako imenovanih negativnih emisij – govorimo, na primer, o obratnem rudarjenju –, kar pomeni, da z njim jemljemo ogljikov dioksid iz ozračja in ga skladiščimo v tleh. Tako vplivamo tudi na kroženje dušika v tleh in zmanjšamo nevarnost nastajanja dušikovega oksida, ki se kot toplogredni plin izloča v ozračje.

V čem se razlikuje pridelava biooglja od pridelave v javnosti morda bolj znanega lesnega oglja?

Biooglje delamo po postopku pirolize in ob omenjenih dveh glavnih pogojih. Lesno oglje v oglarski kopi nastane pri nižjih temperaturah in zato nima enakih lastnosti kot biooglje, zato tudi ni primerno za dodajanje tlom. Še ena prednost pri postopku pirolize je, da kot stranski produkt nastaja plin, ki ga lahko uporabljamo tudi za pridobivanje toplotne in električne energije.

Torej, uporabljamo enako rastlinsko in drugo biomaso, od postopka pridelave pa je odvisno, ali bomo ustvarili biooglje ali lesno oglje. Razumem prav?

Da. Za izdelavo biooglja lahko poleg lesa uporabimo tudi drugo biomaso, recimo ostanke predelave hrane ali zeleni odrez.

Na spletu lahko zasledimo tudi ponudnike, ki obogateno biooglje prodajajo. Je to področje po vaših informacijah že urejeno?

Ta hip, kolikor vem, v Sloveniji še ni certificiranega proizvajalca biooglja. Mislim, da je predrago in nesmiselno, da bi takšen material slovenski kmetje kupovali v tujini. Lahko pa bi oblikovali skupnostne vasi, morda po zgledu ogrevanja s sončnimi paneli, torej da bi lahko več uporabnikov skupaj pridelalo biooglje iz lastnih surovin. Vedeti je namreč treba, da so pirolizne peči za posameznika precejšnja naložba.

Gotovo obstaja vprašanje nadzora oziroma zagotavljanja kakovosti biooglja, da ne »zmečemo pod to znamko« kar vsega?

Drži. Izrednega pomena je, da kot dodatek tlom uporabljamo certificirano biooglje, da torej ne vnašamo kakšnih škodljivih snovi. Prav tu se med nasprotniki njegove uporabe pojavlja tudi največ zadržkov. V Evropski uniji je bilo biooglje pred kratkim priznano kot sredstvo za izboljševanje tal, pri nas te teme še nismo do konca razdelali. Poleg vzpostavljenih pravil, torej tudi zakonodajnih okvirov o sami proizvodnji in načinu dovoljene rabe biooglja, je potrebna dogovorjena stimulacija za kmete. Preprosto gre za to, kako jih bomo spodbudili, da bi z uporabo biooglja prispevali neposredno tudi k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida v ozračje.

Pri proizvodnji in uporabi biooglja torej ne govorimo le o kmetijski funkciji, temveč tudi o podnebni. Takrat, ko bodo kmetje primerno spodbujeni za njegovo uporabo in bo ta utemeljena z vnaprej znanimi pravili, bomo lahko začeli govoriti tudi o širši uporabi biooglja kot sredstva za izboljšavo kmetijskih tal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih...

AGROBIZ
Novice
Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive 5

Toliko bi plačal Intel, ki bo zgradil tovarni računalniških čipov in procesorjev

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize

Hrvaški startup že oskrbuje dva tisoč družin z zelenjavo v hrvaških mestih, prihodnje leto pa napovedujejo širitev na Dunaj in morda k nam.

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo
Agrobiznis
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo

Letos jo bodo člani zadruge Kooperativa Kristal zasejali na dobrih 300 hektarjih; pozneje bi radi postavili svoj silos in celo pražarno soje.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji 1

Ta tehnologija, s katero hkrati gojimo ribe in zelenjavo, je primerna za urbana območja, ob ribogojnicah in kot zanimivost na turističnih kmetijah.

AGROBIZ
Nasveti
Kaj bančnica svetuje kmetom, ki so pred večjo naložbo
Agrobiznis
NasvetiUredništvo Agrobiznisa Kaj bančnica svetuje kmetom, ki so pred večjo naložbo

Nataša Zemljič Pangerc, NLB: »Pogoje in stroške posojila preverite v več bankah in hkrati poglejte, kako vas lahko banka podpre, če bi med vračanjem posojila zašli v težave.«

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
GlobalData: leta 2030 bo industrija kmetijske robotike vredna več kot 202 milijardi evrov
Agrobiznis
ROBOTIKA
Agro HI-techPetra Šubic GlobalData: leta 2030 bo industrija kmetijske robotike vredna več kot 202 milijardi evrov

Leta 2022 je bila vredna "le" 58 milijard evrov, a se hitro razvija