Triki za obstojnost

Kam s presežki zelenjave? Zagotovite daljšo obstojnost!

Mare Koren
21. 8. 2022, 14.55
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 15.31
Deli članek:

Temperature so te dni precej višje kot preostale dni v letu, zato je dobro poznati trike, s katerimi zagotovimo, da bo hrana čim dlje sveža.

Dreamstime
Lokalni pridelki zagotavljajo tudi vir hrane in preživetje slovenskemu kmetu.

Verjetno se vsi strinjamo, da je hrana z vrta najboljša in najprimernejša za uživanje, saj natanko vemo, kako je bila vzgojena in katere pesticide, če sploh, smo uporabili. A ta hrana je tudi veliko bolj pokvarljiva, zato je dobro poznati trike, s katerimi ji zagotovimo daljšo obstojnost. Ne nazadnje je dobro vedeti, kaj je primerno shraniti skupaj in kaj posebej, da ne pospešimo zorenja.

Kumare shranjujmo ločeno

Kumare so te dni že bogato obrodile, kar pomeni, da jih moramo sproti, vsak dan obirati in shranjevati. Žal veljajo za precej občutljivo zelenjavo, ki jo je najbolje shranjevati ločeno od sadja in nekaterih vrst zelenjave. Prav tako jih ni primerno hraniti v hladilniku, saj bodo hitreje zgnile, temveč jim raje namenite mesto na pultu. Iz veliko vrst sadja, kot so banane, melone, jabolka in paradižnik, se izloča plin etilen, na katerega so kumare zelo občutljive. Povzroča namreč hitrejši razkroj in razpad.

Dreamstime
Z uživanjem kumar boste poskrbeli za izgorevanje maščob.

Sveža zelišča

Vzgoja zelišč praviloma ni zahtevna, a prava umetnost jih je ohraniti sveža, ko jih porežemo. Da bi ostala sveža, jih hranimo podobno kot rezano cvetje. Najbolje bo, da daste zelišča v kozarec z vodo in jih shranite v hladilnik, a naj temperatura ne bo nižja od osem stopinj Celzija. Temu primerno je mesto na vratih, kjer je dobro shranjevati svež peteršilj, origano, rožmarin, meto, meliso in druga zelišča, medtem ko je baziliko bolje shraniti pri sobni temperaturi in brez vode. Lističe zgolj osmukajte z vejic.

Korenasta zelenjava

Svežo korenasto zelenjavo, ki jo te dni pridno nabiramo na vrtu – korenje, mlado čebulo, rdečo peso –, hranimo na hladnem. Najbolje je, da jo shranimo v kleti; če je nimamo, jo lahko damo v hladilnik. Da bi obstala čim dlje, jo dobro očistimo in shranimo v papirnato vrečko na dno hladilnika. Tam je temperatura praviloma nižja in stalna.