Pričel se je 26. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana (FOTO)

S pozdravnimi nagovori in podelitvijo priznanj najboljše ocenjenim vinom se je včeraj v Portorožu začel 26. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > Kot je izpostavila predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, se letošnja izvedba pohvali z rekordno udeležbo razstavljavcev in predstavljenih vin, saj 80 vinskih kleti predstavlja več kot 200 vzorcev vina iz najbolj zastopane sorte v vinogradih severnega Jadrana, ki povezuje hrvaške, italijanske in slovenske vinorodne okoliše. Obiskovalci lahko preverjajo različnosti, ki jim botrujejo terroir in kletarske prakse, saj so predstavljena vina v razponu od zelo suhih penečih preko svežih malvazij do oranžnih in sladkih vin. Ocenjevalci so podelili zlate in velike zlate medalje vinom v šestih kategorijah, absolutno največ točk je prejela macerirana malvazija iz kleti Franković iz Buj. Oba dneva se vrstijo tematske delavnice, jutri opoldne pa bo vinska doživetja dopolnila okrogla miza Izzivi in vizija nadaljnjega razvoja vinogradništva in vinarstva, na kateri bo osrednja sogovornica kmetijska ministrica Mateja Čalušić. Predstavili bodo tudi knjigo o lokalnih sortah vinske trte v slovenski Istri. TG


Najbolj brano