JB pizza / Foto: Alenka Brun

Janezova pica v Kamniku

Bilo je obdobje bistrojev, svoj čas so precej promovirali t. i. brunche oziroma pozne zajtrke ali zgodnja kosila, zadnje čase pa opažamo porast števila picerij. Ponekod pa so se odločili, da bodo s picami le popestrili sicer že uveljavljeno ponudbo lokala. Zanimivo pa je, da so tako na slovenske kot tudi gorenjske mize lokalov, starih in novih picerij, našle pot napolitanske pice, priljubljena pa je tudi uporaba testa z drožmi.

Že dolgo velja, da na Gorenjskem, v Tenetišah, lahko jeste po mnenju večine izjemne pice (kombinirajo napolitanski način in droži), zdej je tudi mesto Kranj dobilo novo zanimivo picerijo, v okolici Kranja jih je že pred tem zraslo kar nekaj, daleč naokoli je znan tudi Baffi oziroma Simon Koštomaj iz Radovljice. On je tudi eden tistih, ki so »občinstvu« predstavili posebno pico – njegova je na primer nastala v sodelovanju z znanim kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom iz Hiše Linhart.

Podobno sodelovanje pa so pred kratkim pripravili tudi v Kamniku, v Točilnici in pizzeriji Mali grad. Moči so združili z znanim domačinom Janezom Bratovžem, ki ga pozna praktično vsa Slovenija, njegovo Restavracijo JB pa poznajo tudi ljubitelji gurmanskih grižljajev iz tujine.

Ideja se jim je porodila sama od sebe, pripoveduje Ljubljančan Jure Miklošič, picopek in najemnik lokala. »Janez Bratovž nas večkrat obišče in njegove želje za pico so bile vedno ... no, recimo – drugačne. Zato sem ga enkrat vprašal, kako bi bila videti pica, če bi jo lahko sestavil, kakor bi želel, in ne bi bil omejen na naše sestavine. Sčasoma sem že pozabil na pogovor, ko sem potem nekega dne doživel presenečenje: vzel si je čas za recept, pripravil v svoji restavraciji sestavine in mi jih prinesel.«

V osnovi gre zato, da v okolju Točilnice in pizzerije Mali grad, ki jo preveva domačnost, ji poseben značaj daje dolg točilni pult in se lahko pohvali s kar pestro paleto lastnih piv znamke Mali grad, pripravijo pico na višjem kulinaričnem nivoju. Na omenjeno, ki so jo poimenovali JB pizza in je na meni prispela v začetku prejšnjega tedna, je Jure Miklošič še posebno ponosen. »Sama pica je izjemno preprosta, a sestavljena iz zanimivih in za pice po večini neobičajnih sestavin. Osnova je naše testo z drožmi, ki fermentira od 72 do 96 ur, nadev pa sestavljajo pelati san marzano, kremni sir iz buratte - stracciatella, ocvrte kapre, kremna redukcija dimljenega jajčevca ter olivno olje.« Bo pa v ponudbi omejen čas, je še dodal Miklošič, ki je sicer po poklicu natakar, a ko je spekel prvo pico, je ugotovil, da to počne res z veseljem. In očitno mu dobro uspeva, saj je Točilnica in pizzerija Mali grad dnevno polna. Njegove pice niso napolitanske, so le pice z drožmi, še pove.

Pa smo se odločili, da jo pokusimo. Ne pravijo ji zaman kulinarična pica poslastica. Sočna, hrustljavo testo, ravno pravšnje razmerje sestavin za nadev. Kapre, okus jajčevca in kremni sir se v ustih zmešajo v okus, ki si ga lahko še dva dni po tistem, ko si jo jedel, prikličeš v spomin. Pogled na Storžič v daljavi iz lokala na lep dan sprosti čute. Skoraj samodejno vprašaš damo za točilnim pultom, katero pivo priporoča za spremljavo. Petra Peskar, vodja lokala, je predlagala porter – novo točeno temno pivo Malega gradu, tudi najljubše Janeza Bratovža. »Intenzivna aroma, globok in poln okus s pridihom kave, čokolade in karameliziranega sladu, elegantna temna barva.« Temu kratkemu, a precej strastnemu opisu se nismo mogli upreti. Komentirali nismo veliko, pivo je bilo pravo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

7/21

sobota

6/22

nedelja

8/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. maj 2024

Predmaturitetni recital Ane Jelen

PRIREDITVE / Sv. Jošt, 5. maj 2024

Svete maše na Sv. Joštu

IZLETI / Izola, 7. maj 2024

Izlet v Izolo

IZLETI / Cerklje, 7. maj 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 7. maj 2024

Kopanje v Bernardinu

IZLETI / Kranj, 9. maj 2024

Izlet na Sveto Trojico pri Pivki

GLASBA / Stražišče, 10. maj 2024

Eva Boto v Stražišču

IZLETI / Kranj, 11. maj 2024

Izlet na Šilentabor

 

 
 

 

 
 
 

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...

Pokop pokojnega brez svojcev / 12:33, 27. april

Svojcev ne iščejo, prijavijo se pa za dedovanje.

Še pet županov podprlo Kranj / 18:04, 25. april

Glede na nekajletno padajočo nataliteto prebivalstva bi jeseniška bolnica z manjšo širitvijo zadoščala za celo Gorenjsko. Tudi izobraževalni...