oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Kako vaše znamenje vpliva na vaše prehranske navade

kš, 29.04.2023 10:30:50

Delite na:
Kako vaše znamenje vpliva na vaše prehranske navade
horoskop in hrana Profimedia

Astrologija je starodavna veda, ki se ukvarja z raziskovanjem vpliva nebesnih teles na človeško življenje. Eden izmed najzanimivejših vidikov astrologije je povezava med astrološkimi znamenji in našimi prehranskimi navadami. V tem članku bomo raziskali, kakšna hrana je primerna za posamezno astrološko znamenje, in vam predstavili kratek recept, ki se najbolje ujema z energijo vsakega znaka.

uvodna
uvodna
Profimedia

Oven (21. marec–19. april)

Ovni so znani po svoji energičnosti in strastnem značaju. Njihova idealna hrana so rdeče meso, začimbe in zelenjava, bogata z železom.

Recept: Pečena paprika z mletim mesom

Potrebujete:

4 rdeče paprike

400 g mletega mesa

1 čebulo

2 stroka česna

1 žlico paradižnikove mezge

sol, poper, paprika v prahu

150 g kuhanega riža

olivno olje

Priprava:

Paprike operite, prerežite na polovico in odstranite semena.

V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.

Dodajte mleto meso, začimbe in paradižnikovo mezgo ter pražite do konca.

Vmešajte skuhan riž in nadevajte paprike.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in paprike pecite približno 30 minut.

Postrezite tople!

oven.jpeg
oven
Profimedia

Bik (20. april–20. maj)

Biki so ljubitelji udobja in stabilnosti, zato imajo radi razkošno, okusno hrano. Najprimernejša hrana zanje so mlečni izdelki, jagodičevje in oreščki.

Recept: Jagodna panakota

Potrebujete:

500 ml sladke smetane

100 g sladkorja

1 vaniljev strok

10 g želatine

200 g jagod

50 g sladkorja v prahu

Priprava:

Želatino namočite v hladni vodi.

V kozici zavrite smetano, sladkor in izpraskan vaniljev strok.

Ožeto želatino raztopite v smetani, precedite, vlijte v kozarce in panakoto postavite v hladilnik. Tam jo pustite vsaj 4 ure, da se strdi.

Jagode operite, zmešajte s sladkorjem v prahu in pred serviranjem prelijte čez strjeno panakoto.

bik.jpeg
bik
Profimedia

Dvojčka (21. maj–20. junij)

Dvojčki so prilagodljivi, radovedni in hitrih misli. Njihova idealna hrana vključuje lahke jedi, kot so solate, perutnina in sveže sadje.

Recept: Solata s piščancem, avokadom in limonovim prelivom

Potrebujete:

300 g piščančjih prsi

1 avokado

100 g rukole

1 paradižnik

1 kumara

sok 1 limone

3 žlice olivnega olja

sol, poper

Priprava:

Piščančje prsi začinite s soljo in poprom ter jih specite na žaru ali v ponvi.

Avokado, paradižnik in kumaro narežite na koščke.

V skledi zmešajte rukolo in narezano zelenjavo ter dodajte narezanega pečenega piščanca.

Zmešajte limonov sok, olivno olje, sol in poper, nato preliv prelijte čez solato.

dvojčka.jpeg
dvojčka
Profimedia

Rak (21. junij–22. julij)

Raki so domači, čustveni in zelo navezani na družino. Njihova idealna hrana vključuje domače jedi, kot so enolončnice, krompir in morske sadeže.

Recept: Krompirjeva juha z lososom

Potrebujete:

500 g krompirja

1 čebulo

1 korenček

1 steblo zelene

1 l zelenjavne jušne osnove

200 g dimljenega lososa

sol, poper, koprc

olivno olje

Priprava:

Krompir, čebulo, korenček in zeleno olupite in narežite na kocke.

V kozici segrejte olivno olje in na njem popražite čebulo, korenček in zeleno.

Dodajte krompir in zelenjavno osnovo ter kuhajte, dokler krompir ni mehek.

Lososa narežite na trakove in ga dodajte v juho.

Juho začinite s soljo, poprom in koprcem ter postrezite vročo.

rak.jpg
Rak
Profimedia

Lev (23. julij–22. avgust)

Levi so kraljevski, strastni in radi uživajo v življenju. Njihova idealna hrana vključuje eksotične sestavine, začimbe in sladice.

Recept: Mangov tiramisu

Potrebujete:

200 g piškotov savoiardi

2 zrela manga

250 g maskarponeja

200 ml sladke smetane

80 g sladkorja

1 limonov sok

100 ml pomarančnega soka

Priprava:

Manga olupite in narežite na tanke rezine.

V skledi zmešajte maskarpone, sladko smetano, sladkor in limonov sok, da dobite kremo.

Savoiarde pomočite v pomarančni sok in razporedite po dnu servirne posode.

Premažite plast piškotov z maskarponejevo kremo, nato nanje naložite plast rezin manga.

Postopek ponavljajte, dokler niso porabljeni vsi sestavni deli.

Tiramisu postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, da se strdi in se okusi dobro prepojijo.

lev.jpeg
lev
Profimedia

Devica (23. avgust–22. september)

Device so zelo organizirane, natančne in cenijo zdravo prehrano. Njihova idealna hrana vključuje zelenjavne jedi, polnozrnate izdelke in oreščke.

Recept: Zelenjavna lazanja

Potrebujete:

9 listov lazanje

1 bučko

1 jajčevec

1 čebulo

2 stroka česna

500 ml paradižnikove omake

200 g mocarele

sol, poper, baziliko

olivno olje

Priprava:

Jajčevec in bučko narežite na tanke rezine ter jih začinite s soljo in poprom.

V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.

Dodajte paradižnikovo omako in začinite z baziliko.

V pekaču izmenično zlagajte plasti lazanje, zelenjave, paradižnikove omake in naribane mocarele.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in lazanjo pecite približno 45 minut.

Devica
Devica
profimedia

Tehtnica (23. september–22. oktober)

Tehtnice so uravnotežene, elegantne in estetsko naravnane. Njihova idealna hrana vključuje delikatesne jedi, sadne solate in lahke sladice.

Recept: Sadna solata z medeno-mentinim prelivom

Potrebujete:

2 jabolki

2 hruški

1 skodelico jagod

1 skodelico grozdja

sok 1 limone

3 žlice medu

sveže liste mete

Priprava:

Jabolka, hruške, jagode in grozdje operite in narežite na koščke.

V skledi zmešajte narezano sadje in pokapajte z limonovim sokom.

V ločeni skodelici zmešajte med in sesekljane metine liste, da dobite preliv.

Preliv prelijte čez sadje in dobro premešajte, da se okusi prepojijo.

Sadno solato postrezite ohlajeno kot osvežilno sladico ali prigrizek.

Tehtnica
Tehtnica
Profimedia

Škorpijon (23. oktober–21. november)

Škorpijoni so strastni, odločni in imajo radi intenzivne okuse. Njihova idealna hrana vključuje začinjene jedi, temno čokolado in rdeče vino.

Recept: Čili z mesom

Potrebujete:

500 g mletega mesa

1 čebulo

2 stroka česna

1 rdečo papriko

1 pločevinko rdečega fižola

1 pločevinko paradižnika

2 žlički čilija v prahu

sol, poper, kumino

olivno olje

Priprava:

V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.

Dodajte mleto meso in ga pražite, dokler ni zapečeno.

Rdečo papriko narežite na kocke in jo dodajte v ponev skupaj s paradižnikom, rdečim fižolom in začimbami.

Jed kuhajte na zmernem ognju približno 30 minut, dokler se okusi ne prepojijo.

Čili z mesom postrezite s kruhom ali rižem in kozarcem rdečega vina.

škorpijon.jpeg
Škorpijon
Profimedia

Strelec (22. november–21. december)

Strelci so avanturistični, optimistični in radi raziskujejo različne kulture. Njihova idealna hrana vključuje eksotične jedi, začimbe in tropsko sadje.

Recept: Kokosov kari s piščancem

Potrebujete:

400 g piščančjih prsi

1 čebulo

2 stroka česna

1 rdečo papriko

200 ml kokosovega mleka

2 žlički karijevega praška

sol, poper, koriander

olivno olje

Priprava:

Piščančje prsi narežite na koščke in jih začinite s soljo in poprom.

V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.

Dodajte piščančje koščke in jih zapecite z vseh strani.

Rdečo papriko narežite na kocke in jo skupaj s karijevim praškom in kokosovim mlekom dodajte v ponev.

Jed kuhajte približno 30 minut, dokler piščanec ni dobro kuhan in se omaka ne zgosti.

Kari začinite s soljo, poprom in sesekljanim koriandrom.

Kokosov kari s piščancem postrezite s kuhanim rižem ali kruhom naan.

strelec.jpeg
Strelec
Profimedia

Kozorog (22. december–19. januar)

Kozorogi so disciplinirani, praktični in cenijo tradicionalne vrednote. Njihova idealna hrana vključuje domače jedi, zelenjavo in polnozrnate izdelke.

Recept: Ječmenova enolončnica s korenjem in grahom

Potrebujete:

200 g ječmena

1 čebulo

2 korenčka

200 g graha (svežega ali zamrznjenega)

1 l zelenjavne jušne osnove

sol, poper, majaron

olivno olje

Priprava:

Ječmen sperite pod tekočo vodo in ga pustite namočenega v vodi vsaj 1 uro.

V kozici segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo.

Dodajte narezan korenček in pražite nekaj minut.

Odcedite ječmen in ga dodajte v kozico skupaj z zelenjavno osnovo.

Enolončnico kuhajte približno 30 minut, nato dodajte grah in kuhajte še 10 minut.

Začinite z soljo, poprom in majaronom ter postrezite vročo.

kozorog.jpeg
Kozorog
Profimedia

Vodnar (20. januar–18. februar)

Vodnarji so nekonvencionalni, intelektualni in radi eksperimentirajo. Njihova idealna hrana vključuje inovativne jedi, morske sadeže in zelenjavne smutije.

Recept: Solata s kvinojo, avokadom in kozicami

Potrebujete:

200 g kvinoje

1 avokado

200 g kozic

1 rdečo papriko

1 limonov sok

sol, poper, peteršilj

olivno olje

Priprava:

Kvinojo sperite pod tekočo vodo in jo v dvojni količini vode kuhajte približno 15 minut.

Kozice začinite s soljo in poprom ter jih na hitro popražite na olivnem olju.

Avokado in rdečo papriko narežite na kocke.

V skledi zmešajte kuhano kvinojo, kozice, avokado in papriko.

Solato začinite z limonovim sokom, soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem.

vodnar.jpeg
vodnar
Profimedia

Ribi (19. februar–20. marec)

Ribe so empatične, intuitivne in občutljive. Njihova idealna hrana vključuje morske sadeže, sveže sadje in lahke juhe.

Recept: Ribja juha z zelenjavo

Potrebujete:

500 g mešanih rib (npr. brancin, orada, trska)

1 čebulo

2 korenčka

1 steblo zelene

1 por

1 l ribje jušne osnove

sol, poper, timijan

olivno olje

Priprava:

Ribe očistite, jih narežite na koščke in začinite s soljo in poprom.

V veliki kozici segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo.

Dodajte narezan korenček, zeleno in por ter pražite nekaj minut.

Prilijte ribjo jušno osnovo in zavrite.

Ko zavre, zmanjšajte ogenj in dodajte ribje koščke ter timijan.

Juho kuhajte približno 30 minut, dokler se ribe ne skuhajo.

Ribjo juho začinite s soljo in poprom ter postrezite vročo z rezino svežega kruha.

Pa dober tek!

ribi.jpeg
Riba
Profimedia

profimedia-0769230094.jpg
uvodna
Profimedia