VALENTINOVO

Čokolada v srčkih

»Naj bo božanska, razvajajoča ali mamljiva, čokolade se nikoli ne nasitimo!« Tako je založnik Učila International pred leti pospremil na kuhinjske police knjigo Čokoladne dobrote. V pokušino so tukaj trije recepti za žametno mehke sladke priboljške. Kot nalašč za valentinovo.
Fotografija: Srčki, kot nalašč za valentinovo. FOTO: Čokoladne dobrote/ Učila International
Odpri galerijo
Srčki, kot nalašč za valentinovo. FOTO: Čokoladne dobrote/ Učila International

Čokoladni srčki

Potrebujemo (za 20 kosov):

  • 225 g masla
  • 350 g večnamenske moke
  • 110 g sladkorja
  • 55 g na grobo nasekljane temne čokolade s 70 % kakava

Za kremo:

  • 120 ml polnomastne sladke smetane
  • 110 g na grobo nasekljane temne čokolade s 70 % kakava

Za okrasitev:

  • 200 g na grobo nasekljane bele čokolade

Priprava: 

  • Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija (ventilacijsko na 170 stopinj Celzija). Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko.
  • Maslo in moko damo v posodo ter svaljkamo maslo, dokler ni zmes podobna drobtinam.
  • Dodamo sladkor in čokolado ter ju z rokami zmešamo v testo. Prevrnemo na rahlo pomokano površino in nežno gnetemo.
  • Na tanko razvaljamo testo in z modelčki za piškote izrežemo približno 40 srčkov, ostanke testa pa spet pregnetemo, razvaljamo in izrežemo srčke.
  • Srčke zložimo na pekača, obložena s papirjem, in jih pečemo od 12 do 15 minut, da postanejo nekoliko trdi in rjavi. Pustimo, da se nekaj minut ohlajajo na pekačih, nato jih preložimo na mrežo, da se popolnoma ohladijo.
  • Za kremo v kozici segrejemo smetano do vretja, nato odstavimo z ognja in primešamo čokolado, da se stopi. Zmes prelijemo v skledo in pustimo, da se ohladi. Naj se ohlaja 30 minut, da se strdi.
  • Polovico piškotov premažemo s čokoladno kremo in jih prekrijemo s preostalo polovico piškotov.
  • Za okrasitev belo čokolado stopimo v skledi, odporno proti vročini, nad kozico z vročo, vendar ne vrelo vodo.
  • Polovico čokolade razmažemo po polovici piškotov.
  • Preostalo čokolado damo v majhno dresirno vrečko in narišemo črte po preostalih piškotih. Pustimo, da se čokolada strdi.

Pralineji s pistacijami

Potrebujemo (za 20 kosov):

  • 500 g marcipana
  • žličko kakava v prahu
  • žličko temnega ruma
  • sladkor v prahu (za posip)
  • 200 g na drobno nasekljane temne čokolade s 70 % kakava
  • 3 žlice na drobno nasekljanih pistacij

Priprava: 

  • Marcipan gnetemo, da se zmehča, nato enakomerno vgnetemo kakav in rum.
  • Marcipan razvaljamo na površini, posuti s sladkorjem v prahu, na debelino približno 1 cm. Z modelčkom za piškote izrežemo srčke.
  • Čokolado stopimo v skledi, odporni proti vročini, nad kozico z vročo, vendar ne vrelo vodo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi.
  • Vsak srček pomočimo v čokolado s koktajl palčko ali nabodalom. Damo na papir za peko in posujemo s pistacijami, preden se čokolada strdi. Pustimo, da se čokolada strdi na sobni temperaturi. Strjene srčke zložimo v papirnate košarice.

Pralineji s pistacijami. FOTO: Čokoladne dobrote/Učila International
Pralineji s pistacijami. FOTO: Čokoladne dobrote/Učila International

Srčki z malinovim likerjem

Potrebujemo (za 15 do 20 kosov):

  • 500 g temne čokolade s 70 % kakava
  • 75 g neslanega masla
  • 395 g kondenziranega mleka iz pločevinke
  • pol žličke vaniljevega izvlečka
  • 2 žlici malinovega likerja

Za obliv:

  • 250 g temne čokolade s 70 % kakava

Za okrasitev:

  • 1 do 2 žlici posušenih malin

Priprava:

  • Model velikosti 23 x 23 cm obložimo s papirjem za peko.
  • Čokolado razlomimo in jo damo v veliko kozico, skupaj z maslom in kondenziranim mlekom. Segrevamo na blagem ognju, mešamo, da se čokolada raztopi in dobimo gladko zmes. Ne sme zavreti.
  • Kozico odstavimo z ognja, dodamo vaniljev izvleček ter malinov liker in mešamo, da dobimo gladko zmes.
  • Vlijemo v model in pogladimo. Pustimo, da se ohladi in strdi.
  • Strjeno čokoladno zmes prevrnemo iz modela in z modelčkom za piškote izrežemo srčke. Postavimo na hladno, medtem ko pripravljamo obliv.
  • Za obliv čokolado stopimo v skledi, odporni proti vročini, nad kozico z vročo, vendar ne vrelo vodo.
  • Srčke drugega za drugim pomočimo v stopljeno čokolado s koktajl palčko ali nabodalom. Pustimo, da odteče odvečna čokolada, in damo na papir za peko, da se čokolada strdi.
  • Preden se čokolada strdi, srčke posujemo s posušenimi malinami.

Srčki z malinovim likerjem. FOTO: Čokoladne dobrote/Učila International
Srčki z malinovim likerjem. FOTO: Čokoladne dobrote/Učila International

Recepti iz knjige Čokoladne dobrote založbe Učila International

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije