Pomaga pri hujšanju, upočasnjujejo staranje in spodbuja čustveno počutje. Prednosti čičerke, ki jih pojasnjujejo strokovnjaki.
Obstaja živilo, ki ga že od nekdaj uvrščamo med najbolj skromna, ki pa zaradi bogate vsebnosti vlaknin in rastlinskih beljakovin pomaga pri zmanjševanju telesne maščobe in boljšem staranju. Govorimo o čičeriki. Dr. Olivier Courtin-Clarins, direktor skupine Clarins in guru "lepotnega odnosa do hrane", v svoji knjižni uspešnici Belle dans mon assiette poudarja koristne lastnosti čičerke in v podporo navaja številne znanstvene študije. Zlasti razkriva dve nepričakovani prednosti teh stročnic: spodbujajo izgubo maščob v telesu in nam pomagajo k boljšemu staranju.
Ne spreglejte:
- "Zbolela boš, odvratna si!" Slavna igralka naredila sladico iz presenetljive sestavine in se že dneve brani pred kritičnimi komentarji
- Fermentirani napitki: zavezniki za hujšanje ali lažne ideje? To o njih pravi znanost
- To živilo ima več vitamina C kot limone in pomaranče in bi ga morali uživati vsak dan: Pomaga izboljšati zdravje srca in ohranja zdravje vaših kosti
Courtin-Clarins se sklicuje na rezultate šestih kliničnih študij, ki kažejo, da uživanje čičerike in drugih sorodnih stročnic, kot je leča, zmanjšuje odstotek maščobe v telesu. "Vključitev čičerke v prehrano omogoča rahlo zmanjšanje telesne teže, vendar brez omejevanja vnosa kalorij," pravi strokovnjak. "Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in rastlinskih beljakovin je pravzaprav nasitno živilo."
Stročnice proti staranju
Courtin-Clarins dodaja, da ima visoka vsebnost vlaknin v čičeriki pozitivne učinke na proces staranja. "Več kot deset let trajajoča študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več vlaknin, dvakrat večjo verjetnost, da se bodo starali bolje kot preostali prebivalci," poudarja.
Koristi za telo in duha
O čičeriki govori tudi nutricionistka Paula Martín Clares, ki poudarja, da so te stročnice odličen vir beljakovin, kalcija, kalija, železa, fosforja, magnezija, vitamina B6 in vitamina E. "Varujejo nas tudi pred zastajanjem tekočine in pomagajo uravnavati telesno tekočino," dodaja. Po besedah Claresove čičerka pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola, uravnavanju prebave in ravni sladkorja v krvi. Spodbuja tudi pravilno delovanje živčnega sistema. Po mnenju strokovnjakinje za prehrano Beatriz Larrea imajo tudi energijske lastnosti in so bistvenega pomena za zdravo telo in duha.
Kako vključiti čičerko v prehrano
Učinkovitost čičerike pri hujšanju je seveda v veliki meri odvisna od tega, kako jo pripravimo in s katerimi živili jo uživamo. Larrea priporoča, da jo kombinirate z žiti, npr. rižem, da bi dobili popoln vnos beljakovin in 8 esencialnih aminokislin (fenilalanin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, treonin, triptofan in valin). Glede načina kuhanja Courtin-Clarins predlaga, da jih pred kuhanjem namočite za dve uri, da se zmanjša nastajanje plinov. V vodo za kuhanje lahko dodamo timijan ali morske alge kobu, da zmanjšamo neprijetnosti," dodaja. Čičerika v pločevinki je lahko sprejemljiva alternativa, če vsebuje le vodo, olje ali malo soli brez nepotrebnih dodatkov, kot pojasnjuje nutricionistka Natàlia Calvet. Prav tako je pomembno, da jo pred kuhanjem dobro operete in odcedite.
Fotografije: Profimedia