Tomaž Bolka v novi kuhinji pod Krvavcem, kjer je uresničil idejo o razširitvi gostinske ponudbe na eko resort z glamping hiškami / Foto: Tina Dokl

Ker veš, kaj ješ

Center Stonoga že deset let povezuje ponudnike in kupce lokalne, večinoma ekološko pridelane hrane.

Šmartno – Najprej so bili zabojčki in kanglice. Napolnjeni z zelenjavo, sadjem in izdelki iz lokalnega okolja so čakali na prevzem v objektu za Gostilno Krištof, v nekdanji vaški mlekarni, ki jo je Tomaž Bolka preuredil v Shrambo. Zdaj so v Predosljah redna srečanja ponudnikov in kupcev, praviloma na 14 dni, ko je sezona na vrhuncu, pa se zgodijo tudi vmes. Stonogina tržnica – uvedli so jo pred sedmimi leti – se je razvila iz ideje o samooskrbi, iz razmišljanja, kako podpreti pridelovalce, še posebno manjše, in omogočiti kratko dobavno pot, nam je razložil Tomaž. Seme za sistem skupinskega naročanja s pošteno ceno za kupce in pravičnim plačilom za pridelovalce sta pomagala posejati še ekološka kmetovalca Primož Krišelj in Boris Fras.

Deset let kasneje Center Stonoga, zavod za povezovanje in medgeneracijsko sodelovanje, ki deluje kot socialno podjetje, sodeluje z več kot tridesetimi ponudniki pridelkov in proizvodov, predvsem iz Gorenjske. »Ker je bilo med kupci povpraševanje, smo se ozrli tudi nekaj kilometrov naokrog, sezonske pridelke tako na primer dobivamo iz Goriških brd, Ankarana ...« je razložila Smiljana Vončina Slavec. Kupcev je po besedah sogovornice med petsto in šeststo, koliko jih obišče posamezni Stonogin dan – tako imenujejo tržnico – je odvisno od letnega časa. Žan Kuralt je med obiskovalci že nekaj let. »Zdi se mi pomembno, da hrana ne prepotuje pol sveta ali pol Evrope, da pride do mene,« je povedal, ko smo ga zmotili med prevzemom naročenega. »Kupcem omogočamo, da v kratkem času dobijo tisto, kar želijo, poleg tega že pred obiskom tržnice vedo, kaj bo na voljo. Pridelovalcem zaradi naročanja ni treba ugibati, koliko pripeljati na našo tržnico, vsekakor pa je tudi zanje pomembna časovna komponenta,« je pojasnila Smiljana Vončina Slavec.

Praznični Stonogin dan

Ob deseti obletnici so povabili v Šmartno pri Cerkljah, kjer Tomaž Bolka nadgrajuje tradicijo gostinstva z Eco glamping resortom Krištof. Na mizah so na prevzem čakali zelenjava, sadje, kruh, moka, kaša, čaj, testenine, sokovi … K živahnemu utripu so prispevale degustacije, pečen kostanj, mošt, zvoki harmonike, otroci so lahko jahali oslička.

Pri mizi Kmetije Štirn so obiskovalci okušali drnuljin sirup, s katerim so to jesen dopolnili nabor zeliščnih napitkov. »Kupci nas vsake toliko časa vprašajo, ali imamo kaj novega,« se je nasmehnila Dragica Štirn in razložila, da drnulje spominjajo na olive, imajo ogromno vitamina C, uravnavajo kislino v želodcu … S Stonogo (in Tomažem) sodeluje že dolgo. »Veliko nam pomeni, da smo dobili priložnost za prodajo naših izdelkov in da se nam ni treba ukvarjati z organizacijo. To je še posebno pomembno, ko si na začetku ali če si manjši ponudnik. Hvaležni smo, da so začeli ta projekt.«

Jelena Justin, ki bralcem Gorenjskega glasa odstira čare planin in gora, je prišla po sir, mandarine, postrvi … Zaupala nam je tudi, da je Stonogino tržnico začela obiskovati letos. »Moram priznati, da prej nisem vedela zanjo. (smeh) Gre za odlično idejo, saj na enem mestu dobiš stvari, za katere veš, da so ekološko pridelane, da so okusne, dobre, zdrave. Upam, da bodo vztrajali še nadaljnjih deset in več let.«

Mandarine je pripeljal Valter Dugandžić, poleg rumenega zlata, kot je poimenoval sveže obrane sadeže, pa še granatna jabolka in fige. »Naše sadje je neškropljeno, kupci to cenijo, zelo dobro so ga sprejeli,« je bil zadovoljen sogovornik iz Komina na Hrvaškem, ki je med ponudniki, kot nam je še povedal, že sedem let.

Praznični Stonogin dan je privabil tudi domačine, občane Cerkelj. »Mi zelenjavo in sadje v glavnem pridelamo sami. Mogoče pa bom kdaj naročila kaj drugega, ideja se mi zdi zanimiva,« je dejala Andreja Štern ob pogledu na raznovrstno ponudbo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/7

torek

4/8

sreda

4/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Ljubljana, 23. april 2024

Sveta maša na Ljubljanskem gradu

PRIREDITVE / Preddvor, 23. april 2024

Pogovorni večer: Podnebne spremembe

PREDAVANJA / Žiri, 23. april 2024

Sto let po smrti Tavčar še živi

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, 24. april 2024

Tombola, zdravi odnosi, kuhanje, umovadba

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Naklo, 25. april 2024

S kolesom pod Kriško goro

 

 
 

 

 
 
 

Še pet županov podprlo Kranj / 14:02, 23. april

Upoštevajte kasnejšo nadgradjo, dogradnjo bolnice čez par let, da bo dovolj zemlje, ne da bi bila slučajno tako utesnjena med stavbami, kot je jeseniška bolnica.

V Kranj in Škofjo Loko so se vrnila električna kolesa / 13:57, 23. april

Nisem uporabnik mestnih koles, se mi pa zdi v redu, da jih je možno uporabljati. Ker vidim kar veliko ljudi, ki se prevažajo z njimi. Ne zdi...

Lekarna Planina II v večjih prostorih / 13:40, 23. april

Ali ni Supernova na Planini 1 ?

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 13:35, 23. april

Servisna knjižica ni vse. Sam recimo redno delam stalno vse servise, vse napake sproti odpravlja mehanik, ker vem, da je brezhiben avto vare...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 08:02, 23. april

Imate prav, gospe in gospodje zdravniki. Obveščam vas, da vas že sedaj ni nikjer. Pravite, da oskrbite približno 50 bolnikov na dan. Se prav...

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...