Polnjene paprike so jed, ki je v različnih pojavnih oblikah znana v vseh delih sveta. Seveda pa se tako priprava kot sestavine v različnih delih sveta ustrezno spreminjajo. Težko je povsem zagotovo reči, od kod jed izvira. Morda bi na splošno lahko rekli, da so polnjene paprike pogosta jed v številnih kuhinjah, saj je ideja pravzaprav vezana na očiščene paprike, ki jih enostavno napolnimo z mesom, zelenjavo, sirom, rižem ali omako. Polnjene paprike naj bi največkrat našli na krožnikih v Sredozemlju ali v Severni Ameriki.

Malo južneje od nas na Balkanu jih napolnijo z različno zelenjavo, a dejstvo je, da beseda dolma, ki jo uporabljajo v turščini, enostavno pomeni nekaj polnjenega. Dolma je značilna jed balkanske kuhinje in kot enostavna specialiteta seže prek Iraka, Irana, Turčije, Azerbajdžana in Armenije do osrednje Azije. V Grčiji jih imenujejo gemista, razlika pa je v tem, da tam na enak način kot paprike na istem krožniku dobite tudi polnjene paradižnike.

Na severu Balkana in v osrednji Evropi so paprike tradicionalno polnjene z mleto govedino in rižem (podložene z gosto omako, ki kar kliče po pire krompirju). Nekateri menijo, da originalni recept za jed, ki ji pri nas po domače rečemo »filane paprike«, izvira iz stare madžarske kuhinje. Podobne pripravljajo na severu Hrvaške pa tudi v Vojvodini, v Romuniji pa paprike polnijo s svinjskim mesom, rižem, čebulo in zelenjavo ter jih skuhajo v smetani, paradižniku in začimbah. Tudi v Skandinaviji polnjene paprike pripravijo podobno kot pri nas: z mleto govedino ali svinjino, rižem, različnimi začimbami in zelenjavo. Španci po drugi strani za jed, o kateri danes govorimo, uporabljajo sladke rdeče paprike. Polnila so lahko različna, manj zapovedana kot v naših krajih: lahko gre za sir, velikokrat za mleto govedino, celo mleto ribo. Vse skupaj ponudijo z bešamel omako. Lahko pa napolnijo tudi majhne zelene paprike, zgolj z mladim sirom.

Tudi v Mehiki najpogosteje polnijo zelene paprike. Najraje uporabijo mladi sir in različno pripravljeno, tudi ocvrto meso. V sosednjih Združenih državah uporabljajo zelene paprike, ki jih napolnijo z govedino, krušnimi drobtinami, rižem, jajci in začimbami. Paprike nato kuhajo ali pečejo v pečici in jih običajno postrežejo s paradižnikovo omako. Naj še končamo tam, kjer smo začeli. Ko se konča teritorij dolm in sarm, se na vzhodu v Aziji začne ozemlje indijskega pogleda na polnjeno zelenjavo. Bharva hari mirch je polnjena paprika po indijsko. Največkrat za polnilo uporabijo kuhano meso, krompir, čebulo, kurkumo, čili, koriander, sol ali limonin sok. Polnjene paprike radi pečejo v ponvi ali pečici.

Današnji recept ponuja naš pogled na polnjene paprike po italijansko.