Ko si privoščite gratinirano hrano, si privoščite najboljše. Ta jed je ekstravagantna in je pravo malo razkošje za nos in brbončice. Je odlična jed za ob posebnih priložnostih in ob praznovanju (pripravite jo za božično večerjo ali kosilo). Priprava res ni zapletena, najbolj zapleteno, če že, je prav rezanje krompirja na tanke lističe – uporabite multipraktik ali mandolina rezalnik, če se potrudite, pa ga lahko na tanko narežete tudi le z nožem.

Gratiniran krompir dauphinoise je francoska klasika, ki prihaja iz regije Dauphiné v jugovzhodni Franciji. Pripravljena je z narezanim krompirjem, pečenim v mleku ali smetani, družbo pa ji dela timijan ter sir, ki po peki v pečici postane čudovito zlat. Čeprav so te sestavine tiste klasične, obstaja več variacij z raznimi malimi dodatki.

V tokratni fantastični različici najdete:

Krompir – Tega olupite in na tanko narežete. Uporabite lahko multipraktik, mandolina rezalnik, v skrajnem primeru pa le desko in nož.

Zelenjava – V tisti klasični različici najdete le česen, lahko pa dodate še čebulo, ki jo najprej karamelizirajte – kar pomeni, da jo le toliko časa počasi kuhate, da se zmehča in obarva.

Tekočina – Uporabite (nestepeno, seveda!) sladko smetano za stepanje ter nekaj vode.

Začimbe – Poleg timijana (suhega in po želji še malo svežega) uporabite še lovorjev list in muškatni orešček. Ter česen v prahu.

Ostale sestavine – Za mehčanje čebule uporabite maslo, nato pa v jed umešajte še sir, ki se lepo topi (edam, gruyer ali kaj podobnega), pred odhodom v pečico pa še nekaj parmezana.

Tista prava klasika je v celoti pripravljena v pečici. Ker je ob odhodu v pečico krompir še surov, traja taka peka kar nekaj časa – vsaj 1 uro. Da pripravo malo pohitrite, večino priprave naredite na štedilniku ter nato jed na hitro zaključite v pečici. Zato potrebujete ponev, ki jo lahko uporabite na štedilniku in gre lahko tudi v pečico ALI pa najprej pripravo začnite v navadni ponvi, nato pa vse skupaj prenesite v pekač in tega nato date v pečico.

Jed lahko skoraj v celoti pripravite nekaj ur (ali en dan) vnaprej. Jed pripravite vse do koraka, ko jo pečete, nato pa ohladite in specite pred postrežbo.

Najprej še nekaj zanimivih jedi, ki jih lahko pripravite s krompirjem:

Neverjetno enostaven puhast krompir v oblicah

Španski krompir s pečeno koruzo

Krompirjevi “ježki”

Najboljši speštan pečen krompir

Krompirjeva solata s stročjim fižolom in kumaro

Kumare v omaki s krompirjevimi njoki

Kremni krompirjev pire z zelenjavo

Še več idej za jedi s krompirjem pa najdite pod oznako krompir

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si