Strokovnjaki razkrivajo: So cvrtniki na vroč zrak (air-fryer) res bolj zdravi? Preveri!

6. 5. 2024
Strokovnjaki razkrivajo: So cvrtniki na vroč zrak (air-fryer) res bolj zdravi? Preveri! (foto: Profimedia)
Profimedia

Cvrtniki na vroč zrak so v zadnjih letih postali nepogrešljiv aparat v številnih gospodinjstvih. Pa je njihova uporaba res tako v redu, kot mislimo? 

V zadnjih letih so številne gospodinje uporabo friteze, pečice in celo mikrovalovne pečice zamenjale s cvrtnikom na vroč zrak. V le enem kuhinjskem aparatu se namreč skriva res veliko različnih možnosti uporabe, saj z njim lahko cvremo, pečemo in pražimo skorajda brez olja ter tako na zdrav, hiter in enostaven način pripravimo številne okusne jedi ali le pogrejemo hrano.

Ne spreglej:

Cvrtnik je v osnovi torej naprava, ki hrano hrano izredno vročemu zraku, ki zaradi vgrajenega ventilatorja znotraj aparata nenehno kroži. S tem se omogoča kuhanje pod podobnimi pogoji, kot smo jih navajeni pri tradicionalnem cvrtju, le da se pri tem zaradi minimalne količine dodane maščobe ustvarja manjše število kalorij. 

Sliši se super, kajne? Vendar, ali je uporaba cvrtnika na vroč zrak res toliko bolj priporočljiva?

Glede na to, da hrana, pripravljena v cvrtniku na vroč zrak, potrebuje malo ali celo nič olja, da postane hrustljava, je zagotovo bolj zdrava alternativa katerikoli drugi obliki cvrtja, saj se v telo preko hrane vnese bistveno manj kalorij in maščob, kar je zate zagotovo bolj zdravo.

Kot so razkrili strokovnjaki, smo pred uporabo cvrtnikov na vroč zrak v Sloveniji pogosto uporabljali mikrovalovno pečico - predvsem za pogrevanje in pripravo zmrznjenih izdelkov - vendar naj bi ta povzročala škodljivo sevanje, zato hrana, pripravljena v njej, naj ne bi bila tako varna za uživanje. Po drugi strani se z uporabo mikrovalovne pečice prav tako ne da pripraviti tako hrustljavih jedi, kot si to lahko privoščimo z uporabo cvrtnika na vroč zrak.

Profimedia

Znanstveniki so na koncu ugotovili, da ...

... so cvrtniki na vroč zrak zdravi le toliko, kolikor je zdrava hrana, ki jo v njem pripravljaš. Stroka je tako zedinjena, da je njihova uporaba zagotovo boljša, kot uporaba klasičnih fritez oz. cvrtje hrane v ponvi na vročem olju, vendar tudi cvrtniki na vroč zrak ne bodo čudežno odstraniti nasičenih maščob iz izdelkov, kot je slanina ali zmrznjenih piščančjih perutničk.

Morda te zanima še: MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek? Zakaj ga že cel teden ni v oddaji? Se je poslovil?

Preberi tudi: Matej Zemljič zaradi TEGA razloga skoraj zavrnil nastop v prizoru (potreboval je prav posebno pomoč)

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu