Marco Oreggia, urednik vodnika Flos Olei: Vsako leto pokusi tisoč vzorcev olja
Marco Oreggia je eden najvplivnejših ljudi v svetu oljčnih olj in spada med uglednejše italijanske ocenjevalce. V pogovoru se predstavi kot novinar in gastronomski kritik, izvemo, da je diplomirani agronom s specializacijo iz enologije, pred časom je bil tudi lastnik restavracije Sesto Girone v Rimu. Je tudi odgovoren za vodnik Flos Olei, ki velja v svetu oljčnih olj kot Michelinov vodnik v svetu kulinarike ali Decanterjeve ocene v svetu vin. Na ocenjevanje vodnika Flos Olei pošljejo oljkarji vsako leto več kot tisoč vzorcev olja iz večine od 65 držav po svetu, kjer uspevajo oljke. V letošnjem vodniku, ki je izšel konec novembra, so slovenski oljkarji ponovno dobili vrhunske ocene. Celo najboljše, odkar poteka to ocenjevanje, saj je kmetija Jenko iz Bertokov dosegla nov mejnik, 98 točk od 100 možnih, kar je najboljša ocena za ekstra deviško oljčno olje iz slovenskega dela Istre.
Marco Oreggia: Oljčno olje si zasluži prepoznavnost in podporo, saj je ponekod še vedno premalo poznan ali celo zanemarjen pridelek. (Foto: osebni arhiv)
Kaj je bil povod za pripravo vodnika o ekstra deviških oljčnih oljih Flos Olei?
Ko se je ta avantura začela, pred približno dvajsetimi leti, je ...
V osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so se razveseli odprtja prenovljene šolske telovadnice. Potem ko so to zaradi zaznanih poškodb na strehi pred...