Naravnost odlične pa so testenine s sesekljanim regratom, nastrganim ovčjim sirom in poprom, kot nastanejo po tokratnem receptu. Brž pipec v roke in na travnik!

TESTENINE S SIROM, POPROM IN REGRATOM PO RIMSKO

SESTAVINE ZA 4 OSEBE

500 g

debelih špagetov (bigoli, pici, bucatini, tonnarelli…) ali rezancev

1 velik šop

regrata

1 žlica

ekstra deviškega oljčnega olja

250 g

kakovostnega trdega ovčjega sira (pecorino)

1–2 žlici

sveže zmletega pisanega popra

morska sol

PRIPRAVA

1Regrat dobro očistimo in operemo ter še mokrega narežemo na koščke. V majhnem loncu zavremo 1 dl vode, dodamo regrat in pokritega blanširamo le kakšno minuto. Dobro ga odcedimo in v električnem sekljalniku zmeljemo skupaj s ščepcem soli.

2Sir drobno naribamo. Testenine skuhamo po navodilih na embalaži, a uporabimo malce manj vode kot običajno, saj za omako potrebujemo precej škrobnato.

3V veliko stekleno kroglasto solatno skledo, predhodno ogreto na največ 50 stopinj Celzija, vlijemo žlico olja in dodamo 1 dl čim bolj škrobnate vroče vode od kuhanja testenin. V skledo vsujemo še naribani sir in poper, ki ga mora biti za pravi okus jedi precej, a količino lahko prilagodimo okusu, sploh če bodo jedli tudi otroci.

4V skledo predevamo kuhane testenine, ki jih pred tem ne odcejamo v cedilu. Previdno, a odločno mešamo z dvojimi lesenimi vilicami in ob tem posode ne segrevamo! Kmalu se začne tvoriti sirna omaka. Po potrebi sproti dodamo kakšno žlico vode od kuhanja testenin. Šele ko se ves sir s tekočino pretvori v gosto omako, primešamo sesekljan regrat in jed takoj postrežemo.

Čas priprave in kuhanja: 30 minut

ZLOŽENKA IZ REGRATA, SIRA, PRŠUTA IN PARADIŽNIKA

Potrebujemo

1 kg regrata, blitve ali cikorije

5 rezin kraškega pršuta

3 jajca

300 g dimljenega kravjega sira

40 g naribanega parmezana

200 g češnjevih paradižnikov

1 dl oljčnega olja

morsko sol sveže zmlet poper

Priprava

Regrat dobro očistimo, operemo in blanširamo. Odcedimo ga in ožamemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in papir naoljimo. Na dno razporedimo plast regrata. Prekrijemo ga s plastjo dimljenega sira, nanj razporedimo še eno plast regrata. Na to razporedimo plast pršuta, narezanega na trakove, čez še eno plast regrata, plast sira in na vrh narezane paradižnike. Posujemo jih z naribanim sirom in prelijemo s stepenimi jajci s ščepcem soli. Vse skupaj poškropimo z oljem in pol ure pečemo v pečici pri 180 °C, da se zgoraj zlato zapeče. Pustimo počivati ​​pet minut, nato postrežemo.

PEČENA JABOLKA Z OREHI – TUFAHIJE

Potrebujemo

4 velika kisla jabolka

6 žličk grobo zmletih orehov

4 žličke masla

4 žličke medu

1,5 dl sladke smetane

sladkor v prahu

Priprava

Pečico segrejemo na 180 °C. Jabolka operemo (le po želji olupimo) in na mestu, kjer je pecelj, izrežemo širok »jašek«, globok štiri centimetre. V vsako vdolbino nalijemo žličko medu, dodamo žličko orehov, nazadnje žličko masla. Nadevana jabolka zložimo v manjši pekač, z nadevanim delom navzgor, in za približno 20 minut postavimo v segreto pečico. Sladko smetano čvrsto stepemo. Nadevana pečena jabolka okrasimo s smetano, posujemo s preostalimi orehi in sladkorjem v prahu ter ponudimo kot toplo ali hladno sladico.